Așezarea tacamurilor la masa: ce spune codul bunelor manière

Cred ca majoritatea ne putem aminti ce însemna pregătirea mesei și ce însemna aranjarea sa, pe cât de puțin. În același timp, totul ar putea părea destul de simplu: cuțit, furculiță, șervețel, farfurie. Ce ne-ar mai trebui? Ei bine, atunci când vrem să impresionăm sau atunci când vine vorba de o masă puțin mai formala, mai sunt câteva elemente care ar face ca totul să arate frumos și complet. Este foarte probabil ca majoritatea să nu fi învățat ce înseamnă aranjarea unei mese formale, asta în cazul în care nu ați studiat intenționat asta, dar de aceea exista articole ca și acesta, care să va facă treaba și viața mult mai ușoară. Luați în considerare câteva sfaturi simple care să va asigure calea către succes. 

Ce presupune de fapt aranjarea unei mese formale? Aici vorbim despre așezarea tacâmurilor, ordinea tacâmurilor, de câte tacâmuri avem nevoie, în ce ordine se folosesc tacâmurile, așezarea paharelor la masă, de ce fel de pahare avem nevoie, așezarea șervețelelor la masă și așa mai departe. 

Acest ghid vă va arăta cum să aranjați o masă pentru orice ocazie, de la o cină relaxată în familie până la o cină elegantă. Am menționat regulile de bază pentru aranjarea unei mese semi formale, formale, etc., dar să țineți cont că acestea nu trebuie să fie respectate neapărat până la capăt și că pot fi doar un punct de pornire.  Dumneavoastră aveți libertatea de a conduce acest aranjament cum vi se pare mai bine, în așa fel încât să arate și cât mai natural. 

 

Cum să aranjați o masă simplă

Aceasta, conform bazelor, este modalitatea standard pe care este posibil să o fi învățat în copilărie și la care să faceți referire ori de câte ori încercați să vă amintiți pe ce parte trebuie să fie cuțitul. În cazul acesta, spunem că: furculiță în stânga, cuțit și lingură în dreapta. Acesta este stilul clasic pe care îl folosim atunci când este ceva restrâns, care nu necesită foarte multă organizare. 

Dacă doriți să elevați puțin și această masă, puteți adăuga și șervețele, iar atunci: 

- așezați-vă fața de masă sau coletul pe masă, 

- așezați farfuria centrată în fața scaunului, 

- îndoiți un șervețel și așezați-l în stânga farfurii (sau deasupra farfurii, dacă preferați), 

- puneți furculița în partea stângă deasupra șervețelului (dacă ați pus un șervețel acolo).

- în dreapta farfurii, adăugați mai întâi cuțitul, cel mai aproape de farfurie. asigurați-vă că lama este orientată spre placă.

- așezați lingura lângă cuțit.

- așezați un pahar cu apă în dreapta sus, la câțiva centimetri deasupra spațiului dintre farfurie și cuțit.

În cazul în care vreți să elevați încă puțin această masă, așezați și farfurioară de pâine în partea stângă sus, la câțiva centimetri deasupra furculiței. Așezați un cuțit pentru unt deasupra farfurii, așezat în diagonală cu lama îndreptată spre locul 22:00, ca și cum ar fi pe un ceas.

Dacă aveți un fel de salată sau o supă, farfuria cu salată va merge deasupra farfurii dvs. de cină, iar bolul cu supă deasupra.

 

Cum să aranjați o masă informală (dar ușor elevată).

La fel ca aranjarea de bază, acest stil poate fi modificat în funcție de masa dvs., dar acesta este cel pe care ar trebui să-l utilizați dacă găzduiți oameni de sărbători, petreceri de cină sau orice altceva. Este o versiune superioară a setului de bază - elegant, dar nu copleșitor sau înfundat și menit pentru o masă tipică cu trei feluri.

Țineți minte că veți aranja tacâmurile în ordinea în care vreți ca ele să fie folosite, de aceea, faceți totul în următoarea ordine:

- așezați-vă fața de masă sau coletul pe masă.

- așezați farfuria centrată în fața unui scaun.

- așezați șervețelul, pliat, deasupra farfurii în centru sau în stânga.

- puneți furculița pentru cină (cea mai mare) la stânga, cel mai aproape de farfurie, apoi puneți furculița pentru salată în stânga celei pentru cină. Puneți-le deasupra șervețelului dacă alegeți să așezați șervețelul la stânga.

- în dreapta farfuriei, adăugați mai întâi cuțitul, cel mai aproape de farfurie. Asigurați-vă că lama este orientată spre exterior.

- în dreapta cuțitului, vei pune lingurița, apoi vei adăuga lingură de ciorbă sau supă în dreapta acesteia.

- puneți paharul cu apă și orice pahar de vin pe care le veți folosi în partea dreaptă sus a mesei, la câțiva centimetri deasupra cuțitului și lingurilor.

- adăugați farfuria de salată pe masă, în stânga furculițelor.

Dacă serviți pâine și unt, puneți farfuria de pâine în partea stângă sus, la câțiva centimetri deasupra furculiței, exact cum am menționat și mai sus, în cazul aranjării de bază a mesei.

În cazul în care doriți să serviți și desert, așezați furculița și lingura de desert direct deasupra farfuriei, cu vârfurile furculiței îndreptate spre paharele de vin și lingura îndreptată în sens opus, chiar dedesubt.

Majoritatea gazdelor vor servi cafea la sfârșit, dar dacă doriți să o așezați înainte, așezați cana și farfuria în partea dreapta, dincolo de spațiul rămas între furculițe și pahare.

 

Cum să aranjați o masă formală

Acum ajungem să vorbim aranjamentul pe care probabil l-ați vedea la un restaurant rafinat sau la o masă de vacanță care constă din patru feluri sau mai multe. Implică multă porțelan și o mulțime de reguli, dar la fel ca celelalte, acest tip de aranjament poate fi modificat pentru cina dumneavoastră specifică.

Pentru aranjarea mesei formale, urmați următorii pași și următoarele sfaturi:

- întinde-ți fața de masă. Se consideră că fața de masă și șervețelele albe sunt considerate cele mai formale, dar și cele colorate pot funcționa.

- așezați un fel de farfurie de serviciu (acesta este ca și un platou mai mare, pe care nu se servește mâncare, ci este mai mult acolo de decor) pe masă, centrată în fața unui scaun. Farfuria de cină nu va fi scoasă până când primul fel de mâncare nu este curățat.

- puneți șervețelul, pliat, deasupra farfuriei.

- puneți furculițele în stânga farfuriei, lucrând din cel mai aproape de farfuria de serviciu spre stânga: furculița pentru salată, furculița pentru cină și furculița pentru pește (dacă aveți nevoie).

- în dreapta farfuriei, așezați cuțitul pentru cină cel mai aproape de farfuria de serviciu, apoi cuțitul pentru pește lângă acesta, în dreapta.

- în dreapta cuțitului pentru pește, puneți lingura de supă, apoi puneți o furculiță pentru stridii (dacă se servesc crustacee) până la dreapta.

- puneți paharele în jos începând cu câțiva centimetri deasupra spațiului dintre încărcător și cuțitul de cină și lucrează în dreapta: pahar cu apă, pahar de vin roșu sau alb (sau ambele) și flaut de șampanie. Pentru acestea, noi vă recomandăm să optați pentru paharele de cristal, care au un aer mai elegant de la sine. 

- puneți farfuria de pâine în partea stângă sus, la câțiva centimetri deasupra furculiței. Așezați un cuțit pentru unt deasupra farfurii, așezat în diagonală cu lama îndreptată spre locul 22:00, ca și cum ar fi pe un ceas, cum am menționat și mai sus.

Pentru un efect formal complet, decorați cu lumânări, flori și cartonașe. Cele mai formale mese vor avea totul complet simetric, până la un număr par de lumânări și locuri perfect distanțate. Amintiți-vă, puneți masa doar cu articolele de care aveți nevoie cu adevărat. Dacă nu serviți pâine și unt sau stridii, nu puneți și acele tacâmuri pe masă. 

Să rețineți mereu că, nu este cazul niciodată ca masa să fie prea plină sau încărcată. Cel mai bine este să fiți atenți la detalii precum ar fi numărul de persoane pe care vreți să le găzduiți, încăpere din casă în care vreți să se desfășoare totul, numărul de feluri de mâncare pe care vreți să le serviți și așa mai departe. 

Există acele ocazii speciale, cum ar fi Crăciunul sau Revelionul, când vreți să faceți toate organizările și decorațiunile elegante de masă. Profită de aceste ocazii pentru a-i aduna pe cei dragi și pentru a organiza un eveniment plăcut, de care să se poată bucura toată familia și toți invitații. Regulile tradiționale de așezare a mesei sunt incredibil de utile atunci când vine vorba de servirea unei cine cu mai multe feluri și, în plus de asta, aveți mereu articole precum acesta la care puteți apela atunci când aveți nevoie.