Cosul meu

Cristalul

cristal

CRISTALUL este o “sticla” cu proprietati deosebite, generate de cantitatea de oxid deplumb pe care o contine. Aceste caracteristici sunt:

 - greutate specifica

 - transparenta

 - stralucire (continutul de oxid de plumb confera cristalului un indice de refractie foarte ridicat, cu mult superior sticlei obisnuite)

 - claritate aparte

 - sonoritate specifica

 Stralucirea cristalului este pusa in valoare si intensificata prin taierea decorativa si fatetarea – manuala sau automata - a obiectelor fabricate din cristal.

 Pentru cristalul continut de corpurile de iluminat, cantitatea de oxid de plumb este mai ridicata (30%), dar pentru articolele de menaj cantitatea maxim admisa de lege este de 24%.

 In cazul articolelor pentru menaj, cristalul se imparte in categorii dupa modul de prelucrare:

 - cristal suflat (in prezent rareori utilizat deoarece este costisitor si exista putini maestri care sa stapaneasca acest mestesug – desi se fac eforturi pentru reinvigorarea traditiei)

 - cristal turnat (presat)

 - cristal taiat care este prelucrat manual prin taiere si slefuire

Desi cristalul este produs in numeroase tari (printre care Anglia, Polonia, Germania, Italia si Franta), acesta este asociat cel mai frecvent cu regiunea istorica Bohemia de pe teritoriul Cehiei de astazi. In aceasta regiune, in localitati precum Novy Bor sau Kamenicky Senov, traditia prelucarii sticlei prin suflare dateaza inca din secolul al XIII-lea. Astazi putini maestri locali mai detin secretul prelucarii traditionale a cristalului (cristal suflat) – aceasta tehnica fiind folosita la productie in serii limitate sau doar in mici ateliere si in special pentru obiecte decorative sau lucrari de arta.

 

MARCAJE ARTICOLE CRISTAL:

 Conform legii, articolele din cristal trebuie sa fie marcate astfel:

 - eticheta rotunda de culoare aurie, cu diametrul de minim 1cm, pe care este specificat continutul de oxid de plumb (24%PbO sau 30% PbO).

 

INGRIJIRE ARTICOLE CRISTAL:

Nu turnati lichide fierbinti sau foarte reci in pahare sau boluri si nu expuneti articolele la schimbari bruste de temperatura.

Daca dopul unui decantor s-a fixat si nu il puteti scoate, nu-l fortati. Turnati peste gatul sticlei o solutie de apa calda si detergent lichid si cu blandete rotiti si trageti dopul.

Schimbati zilnic apa florilor pastrate in vaze sau boluri.

Turnati bauturile alcoolice in decantoare din cristal doar inainte de servire. Nu pastrati bauturile alcoolice in decantoare din cristal.

Spalati articolele inainte de fiecare utilizare.

Pentru articolele din cristal, va recomandam doar spalarea manuala, cu apa calduta, un detergent lichid neabraziv si un burete moale.

Pentru orice tip de pahar cu picior, in timpul spalarii manevrati-le numai de cupa iar in timpul uscarii nu rotiti cupa in sens opus piciorului – riscati ca acesta sa se desprinda sau sa se sparga cupa.

Petele de calcar ce raman dupa uscare se pot elimina prin stergerea cu o laveta sau panza moale (nu prosoape de hartie) sau se pot clati intr-o solutie de apa si otet iar apoi sterge.

Puteti utiliza o perie cu peri moi pentru a curata articolele cu forme neregulate sau vazele inguste.

In timpul uscarii nu asezati articolele pe suport de metal, unele peste altele sau sprijinite unele de altele.

Nu le asezati nici pe servete de panza ce nu dau posibilitatea aerului sa circule. Uscati-le pe tavi pentru  scurgere speciale, preferabil din plastic.

 

DEPOZITARE

Depozitati articolele din cristal in loc uscat, curat, departe de lumina solara si surse de caldura.Nu depozitati articolele din cristal pe hartie.

Nu depozitati articolele din cristal unele peste altele.

Va recomandam sa depozitati paharele pe un suport special, prinse de talpa piciorului si indreptate in jos.

Produsele decorate cu auriu sau argintiu nu se pot spala in masina de spalat vase.

 

Share: